/

Gripsholms

Trädgårdsstad

Området vid golfbanan, som i detaljplanen heter Gripsholms Backar, börjar ta form. När husen kommer på plats och små gator och torg ritas in känns namnvalet av Mariefreds nya stadsdel givet – Gripsholms Trädgårdsstad.

Gripsholms Backar området

Men vad är då en Trädgårdsstad?
Man brukar säga att en trädgårdsstad ska efterlikna en småstad med små trevliga hus med liten trädgård. I början av 1900-talet kom det nya idéer på hur vi kunde bygga våra städer. I Tyskland och i Storbritannien byggdes så kallade trädgårdsstäder. Det var nybyggda förstäder med blandad bebyggelse – hus i olika storlekar och former. I trädgårdsstäderna byggdes små hus för en familj, parhus för två familjer och både radhus och flerbostadshus med två eller tre våningar för flera familjer.

Gripsholms Backar området
Tullinge
Gripsholms Backar området

Ålsten

I trädgårdsstäderna skulle också naturen vara varierad eller omväxlande. Där växte olika sorters träd och växter, och små bergsknallar och klippor fick vara kvar. I Stockholm finns många exempel på trädgårdsstäder. Tullinge och Ålsten ser ni ovan och Gamla Enskede och Äppelviken nedan.

Gripsholms Backar området
Gamla Enskede
Gripsholms Backar området

Äppelviken

Så nu är det alltså dags för Mariefred att få sin egen trädgårdsstad! Vi är i full gång med att skissa fram de olika kvarteren och är överväldigade över det intresse ni visat för området. Nedan presenterar vi några av de skisser vi jobbar på idag. 

Gripsholms Backar området

Så håll ut! Så snart vi kommit längre i processen kommer ni vara först att få veta. Det vi kan avslöja redan nu är att det första kvarteret vi kommer bygga heter “Kvarter Utsikten” och det ligger granne med sportklubben – ett område som kommer sprudla av liv och rörelse med restaurang, kontor och bostäder kombinerat med en 25 meters utomhussimbassäng, utegym och paddelbanor. Det kan väl vara värt att vänta på?

Gripsholms
Trädgårdsstad

Området vid golfbanan, som i detaljplanen heter Gripsholms Backar, börjar ta form. När husen kommer på plats och små gator och torg ritas in känns namnvalet av Mariefreds nya stadsdel givet – Gripsholms Trädgårdsstad.

Gripsholms Backar området

Men vad är då en Trädgårdsstad?
Man brukar säga att en trädgårdsstad ska efterlikna en småstad med små trevliga hus med liten trädgård. I början av 1900-talet kom det nya idéer på hur vi kunde bygga våra städer. I Tyskland och i Storbritannien byggdes så kallade trädgårdsstäder. Det var nybyggda förstäder med blandad bebyggelse – hus i olika storlekar och former. I trädgårdsstäderna byggdes små hus för en familj, parhus för två familjer och både radhus och flerbostadshus med två eller tre våningar för flera familjer.

Gripsholms Backar området
Tullinge
Gripsholms Backar området

Ålsten

I trädgårdsstäderna skulle också naturen vara varierad eller omväxlande. Där växte olika sorters träd och växter, och små bergsknallar och klippor fick vara kvar. I Stockholm finns många exempel på trädgårdsstäder. Tullinge och Ålsten ser ni ovan och Gamla Enskede och Äppelviken nedan.

Gripsholms Backar området
Gamla Enskede
Gripsholms Backar området

Äppelviken

Så nu är det alltså dags för Mariefred att få sin egen trädgårdsstad! Vi är i full gång med att skissa fram de olika kvarteren och är överväldigade över det intresse ni visat för området. Nedan presenterar vi några av de skisser vi jobbar på idag. 

Gripsholms Backar området

Så håll ut! Så snart vi kommit längre i processen kommer ni vara först att få veta. Det vi kan avslöja redan nu är att det första kvarteret vi kommer bygga heter “Kvarter Utsikten” och det ligger granne med sportklubben – ett område som kommer sprudla av liv och rörelse med restaurang, kontor och bostäder kombinerat med en 25 meters utomhussimbassäng, utegym och paddelbanor. Det kan väl vara värt att vänta på?